TLNplanner is al jarenlang de standaard routeplanner waarmee discussies tussen verladers en vervoerders worden beslecht.

TLNplanner is al jarenlang de standaard routeplanner waarmee discussies tussen verladers en vervoerders worden beslecht. Honderden mensen maken dan ook dagelijks gebruik van het systeem, maar dat doen ze allesbehalve optimaal. Dat verandert na deelname aan de TLNplanner Masterclass.

De monden van een aantal mensen in de zaal vallen open van verbazing als Benjamin de Gruiter Sales Manager TLNplanner van PTV Group uitlegt hoe ze in TLNplanner viapunten kunnen aanmaken. Ze maken al jarenlang gebruik van het routeplanningssysteem, maar liepen tot nu toe ietwat te stoeien als ze een andere route wilden selecteren dan de TLNplanner had berekend. Meestal maakten ze gebruik van tussenpunten, maar daarvoor was het nodig om exact de goede locatie aan te klikken. Wie dat niet deed, liep het risico zijn voertuig – op de kaart althans – onbedoeld van de snelweg af over een woonerf of door een nauwe winkelstraat te sturen. Met als gevolg dat van de door TLNplanner berekende kilometers, rijtijden en kostprijzen ook niets meer klopte. “Wie een tussenpunt aanmaakt, geeft harde coördinaten in. Met een viapunt daarentegen kunnen jullie aangeven door welk gebied het voertuig moet rijden. Dat gebied is een cirkel rondom het viapunt waarvan jullie zelf de straal kunnen ingeven: drie kilometer, vijf kilometer, tien kilometer. Heel ver inzoomen om te voorkomen dat je toevallig op de verkeerde rijbaan van de snelweg klikt, is dan niet meer nodig”, vertelt De Gruiter aan de groep deelnemers.

“Tot nu toe ging ik altijd het internet op om informatie over veerdiensten te vinden.”

Etiënne Copier van KLG Europe

Veerdiensten

De TLNplanner is door PTV Group in nauwe samenwerking met Transport & Logistiek Nederland (TLN) en de Vereniging van Zeecontainervervoerders (VZV) ontwikkeld. Inmiddels hebben ook de FENEX en de Belgische vervoerdersorganisaties Febetra en UPTR zich bij dit collectief aangesloten. "Wij werken nauw samen aan verdere verbetering van het product. Dankzij die samenwerking is TLNplanner uitgegroeid tot het standaard systeem voor de berekening van afstanden", vertelt Rick van der Gaag, bij TLN aanspreekpunt voor TLNplanner.

masterclass tlnplanner routeplannerPTV Group organiseert vijf keer per jaar verspreid over Nederland en België een Masterclass TLNplanner. In een paar uur tijd leggen productspecialisten uit welke mogelijk-heden er zitten in het systeem, dat na TLN ook door veel transportorganisaties in andere landen is geaccepteerd als de standaard routeplanner. Elke keer noteert Maarten Bloemendal de productmanager TLNplanner van PTV Group een flink aantal, door de gebruikers aangedragen verbeterpunten. Maar elke keer weer telt de masterclass ook momenten zoals bij de uitleg over viapunten. Dat zijn momenten waarop deelnemers ontdekken dat ze jarenlang op een omslachtige manier van het systeem gebruik hebben gemaakt, terwijl de eenvoudige en snelle manier al die tijd letterlijk binnen handbereik lag.

Neem de ontdekking van de planners van KLG Group dat alle aanbieders van veerdiensten richting het Verenigd Koninkrijk in TLNplanner staan. Ze wisten niet beter of ze konden hun route slechts tot Hoek van Holland plannen om in Dover of een andere havenstad aan de overkant weer een nieuwe route op te starten. “Dat soort inzichten maakt deze masterclass de moeite waard. Tot nu toe ging ik altijd het internet op om informatie over veerdiensten te vinden. Jammer dat de tarieven van de veerdiensten er niet inzitten, maar dat is logisch. Elk transport- of expeditie-bedrijf heeft immers weer andere prijsafspraken”, vertelt Etienne Copier, planner bij KLG Europe in Klaaswaal.

Data manager

Dat niet iedereen alle opties in TLNplanner kent, heeft deels te maken met de introductie van de internetversie van TLNplanner in 2012. De internet-versie biedt nieuwe mogelijkheden waarover verstokte gebruikers van de dvd-versie niet konden beschikken. Het belangrijkste voorbeeld is de Data manager, waarmee gebruikers bijvoorbeeld  hun eigen klant- en leveranciersgegevens inclusief contactgegevens in TLNplanner kunnen importeren of andere zaken zoals het importeren van laad- of loslocaties. De adressen van klanten en leveranciers kunnen op de kaart worden getoond, zodat gebruikers ze niet steeds weer opnieuw hoeven in te voeren.

“Ik snap dat we over moeten op de cloud-versie van TLNplanner, maar ik zie nu ook de voordelen daarvan.”

Rob Bouwheer van Bouwheer Zeewolde

Rob Bouwheer, directeur van het gelijk-namige truck- en trailerservicebedrijf uit Zeewolde, was zo’n gebruiker die verknocht was aan de dvd-versie. “Ik snap dat we over moeten op de cloud-versie, maar ik zie nu ook voordelen daarvan. Zeker de Data manager is interessant, ik kan daarmee mijn hele debiteurenbestand inlezen. We moeten de boel in de cloud-versie even goed inrichten en dan gaan we ervoor.”

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »

x

Verhoging Duitse Maut vanaf 1 december 2023!

icon tlnplanner tracing

Bereken nu de impact van de Duitse tolverhoging met TLNplanner!

 

Test gratis! »