Stikstof en CO2 zijn beide actuele problemen: de gevaarlijke stoffen bedreigen het klimaat en daarom moet er nu worden ingegrepen. Niet alleen de vee- en bouwsector moeten maatregelen treffen, ook de uitstoot van vrachtwagens moet drastisch worden ingeperkt. In februari 2019 bracht de Europese Unie naar buiten dat de CO2-uitstoot in 2030 met 30 procent omlaag moet. Dit klinkt misschien als een onmogelijke opgave. U kunt immers moeilijk alle bestellingen van uw klanten met de fiets gaan vervoeren. Gelukkig zijn er ook andere manieren om uw eigen CO2-uitstoot te verminderen en zo uw steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Bereken uw eigen CO2-uitstoot en draag bij aan een duurzaam milieubeleid

Een duurzaam milieubeleid begint bij bewustwording. Weet u eigenlijk wel hoeveel CO2 u uitstoot? Uit een onderzoek van de NBA en Rijksuniversiteit Groningen uit 2018 blijkt dat slechts 28 procent van de onderzochte organisaties de eigen uitstoot meet. Dat is zorgelijk, aangezien op deze manier de klimaatdoelen natuurlijk niet kunnen worden gehaald.

De overheid zet bedrijven steeds meer onder druk om duurzame vormen van vervoer in te zetten, zoals elektrische bestelauto’s en fietsen. In het centrum van veel steden zijn busjes en vrachtwagens niet eens meer welkom. Om in te spelen op deze nieuwe ontwikkelingen in milieubeleid is het belangrijk om eerst op de hoogte te zijn van uw eigen uitstoot. Sommige routeplanners hebben een speciale functie waarmee u gemakkelijk de emissie van uw bestelbus of vrachtwagen berekent. Na de berekening ontvangt u niet alleen een overzicht van koolstofdioxide, maar ook van andere emissies, zoals methaan, zwaveldioxide, ammoniak, stikstofoxiden en fijnstof. Zo ontvangt u een compleet rapport van uw uitstoot.

Compenseer en verminder uw CO2-uitstoot

De emissie van uw bestelbus berekenen is zo gedaan, maar wat is de volgende stap? Bestelbusjes stoten enorm veel CO2 uit, maar u heeft ze hard nodig om pakketten af te leveren bij uw klanten. Hoe kunt u uw uitstoot toch zoveel mogelijk beperken?

  • compenseer uw uitstoot door middel van myclimate. Deze stichting zet zich in om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame energie;
  • maak uw koeriers bewust van de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten en leer ze een energiezuinige houding aan. Uit onderzoek van Verizon Connect en Panelwizard blijkt dat een kwart van de bestuurders niet let op brandstofverbruik. Veel koeriers laten hun wagen stationair draaien bij een korte stop. Stel regels op om dit soort onnodige CO2-uitstoot terug te dringen;
  • bereken snelle en efficiënte routes met een routeplanner en verminder daarmee uw brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De hoeveelheid CO2 die een auto of vrachtwagen uitstoot is namelijk direct gerelateerd aan de hoeveelheid brandstof die deze verbruikt.

Energiezuinige houding begint bij het bepalen van uw uitstoot

De CO2-uitstoot van bedrijfswagens berekenen is slechts het begin van een duurzaam beleid. Neem het voortouw door aandacht te besteden aan manieren waarop uw bedrijf energiezuiniger kan worden. Misschien laat u uw koeriers nog steeds in vervuilende dieselauto’s rijden. Ga op zoek naar duurzame alternatieven. TLNplanner maakt graag een opzet door uw emissie te berekenen, zodat u daar zelf verder mee aan de slag kunt.

Test 15 dagen gratis

Nu testen »

TLNplanner aanschaffen

Bestel direct »

Gratis online demo TLNplanner

Vraag nu aan »

x

Verhoging Duitse Maut vanaf 1 december 2023!

icon tlnplanner tracing

Bereken nu de impact van de Duitse tolverhoging met TLNplanner!

 

Test gratis! »